Zobna protetikaProtetično zdravljenje obsega postopke, s katerimi nadomeščamo že izgubljene zobe, kar vključuje tudi nadomeščanje zobnih kron na zobnih vsadkih ali implantih. Nadomestki so v prvi vrsti fiksnoprotetični (krone, mostički, inleyi in overleyi, estetske luske), ki jih pacient ne more in ne sme prostovoljno odstraniti iz ustne votline. Za nadomestke je značilno, da so estetski, nepremični in nadvse funkcionalni. Če anatomski in drugi pogoji v ustih ne dovoljujejo izdelave fiksnoprotetičnih nadomestkov se poslužujemo snemnoprotetičnih (delne in totalne proteze), za katere je značilno, da jih pacient po potrebi, lastnoročno lahko odstrani iz ust. Odlikuje jih enostavnost in nezahtevna izdelava, vendar na račun slabše stabilnosti in s tem manjšega ugodja.

Zobna protetika je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob. Znanost ima korenine že v prejšnjih stoletjih, ko so si ljudje pomagali pri nadomeščanju zob z naravnimi materiali, predvsem lesom in kovinami. Principi nadomeščanja se bistveno niso spreminjali skozi čas, razumljivo, vedno so težili k istemu cilju; nadomestiti izgubljeni zob.

Evolucijska dejstva nas učijo, da je bila v preteklosti izguba zobovja tesno povezana s smrtjo človeka. Zato nam  je narava dala zobovje, ki je trdno, odporno in nadvse dobro oživčeno, da nam intenzivni bolečinski dražljaji stalno sporočajo o trenutnih motnjah, preobremnitvah in boleznih. Bolezni zobovja, ki so težile k njegovi izgubi, so se v glavnem začele pojavljati s spremenjenim načinom prehranjevanja, vendar pa se je istočasno razvijala tudi tehnologija nadomeščanja zob do današnjega pristopa, o katerem se našim prednikom najbrž ni niti sanjalo.

Danes poznamo dva osnovna pristopa k nadomestitvi izgubljenega zobovja; snemno in fiksno protetični pristop. Že samo ime pove principe fiksacije protetičnega nadomestka v ustih. Ko govorimo o snemni protetiki naj omenim dva glavna nadomestka; dela snemna proteza in totalna snemna proteza.


Klasična akrilatna zgornja totalna proteza. Sila adhezije preprečuje izpad proteze iz ust. Stabilnost in s tem funkcionalnost proteze je odvisna predvsem od oblike podporne površine, torej trdega neba in zobnih grebenov. Globoko, gotsko nebo in previsni predeli omogočajo večjo stabilnost izdelka.


Izdelka sta primerna za zobne statuse, kjer ima pacient malo ali nobenega lastnega zoba. Prav tako se jih poslužujemo v primeru neugodne razporeditve nosilcev, kjer nam le ta ne omogoča fiksno protetičnega izdelka. Proteze so lahko v celoti akrilatne, torej narejene iz dolgih polimernih sintetčnih molekul, ki se povezujejo v trpežno, lepo obarvano, lahko plastično maso ali pa so ojaćane s zelo trdimi kovinami, ki tvorijo ulito kovinsko bazo kar naredi protezo močnejšo in omogoča mnogo bolj ustrezno pritrjevanje delnih protez na preostale zobe nosilce. Protezo pritrdimo na obstoječe zobe z ulitimi zaponami, s polzili ali sklepi (ankerji) ali s konusnimi prevlekami. Le ti pritrjujejo protezo v ustih na najboljši način in dajejo najbolj estetske snemno protetične rešitve.

Polzilo ali sklep, ki pritrjuje delno zobno protezo. V tem primeru so zobje nosilci oskrbljeni s fiksno-protetičnim nadomestkom, oziroma s kovinsko-keramično krono. Krone nosijo polzilo, ki se natančno prilega v element, ki je vdelan v snemni protezi, ojačani z kovinsko bazo.  Proteza je na ta način relativno zelo dobro pritrjena na nosine zobe, kovinskih elementov (zapon ali kaveljčkov) pa v tem primeru ne potrebujemo. Proteza tako zadosti tudi zahtevnejšim estetskim kriterijem.


Polzilo ali sklep, ki pritrjuje delno zobno protezo. V tem primeru so zobje nosilci oskrbljeni s fiksno-protetičnim nadomestkom, oziroma s kovinsko-keramično krono. Krone nosijo polzilo, ki se natančno prilega v element, ki je vdelan v snemni protezi, ojačani z kovinsko bazo.  Proteza je na ta način relativno zelo dobro pritrjena na nosine zobe, kovinskih elementov (zapon ali kaveljčkov) pa v tem primeru ne potrebujemo. Proteza tako zadosti tudi zahtevnejšim estetskim kriterijem.Polzilo ali sklep v prerezu, prikazano na delovnem modelu iz mavca, ki se uporablja za pritrjevanje totalnih protez. Del sklepa, je montiran na zobno korenino, drug del pa na spodnjo površino totalne proteze. Način se uporablja v primeru manjšega števila preostalih korenin. V tem primeru so korenine manj navorno obremenjene, saj nanje pretežno delujejo samo navpične sile, vzporedne z vzdolžno osjo.Shematski prikaz pritrjevanja snemne konstrukcije na zlati konusni prevleki. Zlati primarni konus je trajno cementiran na brušen obstoječi nosilni zob. Bela linija na shemi prikazuje stik zlatega primarnega konusa s koinsko keramično snemno konstrukcijo. Natančno prileganje temne kovinske konstrukcije na zlati konus zagotavlja veliko silo trenja, ki pritrjuje umetne zobe na zobe nosilce. Pacient lahko konstrukcijo sname po potrebi.


Kar se tiče okluzijskega ugodja in estetskih rešitev  fiksno protetični izdelki močno prekašajo snemnoprotetične . Zobne krone in njihove izpeljanke, zobni mostički, so najpogostejši načini reševanja pomankljivih zobnih statusov. slike Seveda se jih lahko oprimemo v primerih, ko je število in razporeditev lastnih nosilnih zob ugodna. Materiali, ki se uporabljajo za take izdelke so bili poznani že daleč nazaj v zodovini; kovine in keramike.


Kovinsko keramična krona ali prevleka v prerezu. Kovinska kapica, ki je v kontaktu z brušenim zobom, prenaša grizne obremenitve. Na kovino je nanešena keramika, ki daje zobu naraven videz, izredno visoko trdoto, gladkos, lesk in prijeten občutek ob dotiku.
Kovinsko ogrodje, mostovne konstrukcije med obdelavo.
Končna obdelava kovinsko keramične mostovne konstrukcije z diamantnimi polirnimi svedri.
 

Kovine naj bi bile žlahtne ali polžlahtne, saj s svojo točno določeno strukturo določajo zelo pomembne razteznostne koficiente izdelkov, ki pogojujejo njihovo obstojnost. Tehnologija izdelave je dosegla vrhunec pri idelavi polnokeramičnih prevlek in estetskih lusk, ki se po svoji natančnosti lahko kosajo z izdelavo mikroprocesorjev in vesoljske tehnologije.

Polno keramična prevleka,v svojem jedru ne vsebuje kovine. Prevleka ali manjkajoči zob v mostovni konstrukciji je v celoti izdelana iz kamna. Kovinsko jedro največkrat nadomesti cirkonov oksid, ki je izredno trden. Na cirkonsko ogrodje je nanešena keramika, ki ima podobno nalogo, kot pri kovinsko keramičnih konstrukcijah. Za razliko od kovinsko-keramičnih konstrukcij polnokeramične konstrukcije prepuščajo svetlobo in so v tem pogledu zelo podobne naravnim zobnim tkivom. Estetika je v tem primeru vrhunska.


V zadjem času se nam izpolnjujejo sanje o tretji generaciji zob, ki zaenkrat še ne izrašča sama. Zobni implanti nam omogočajo postavitev »umetnih korenin« v človeško kost, tako, da si pacienti s totalnimi protezami lahko privoščijo izdelavo fiksnih protetičnih konstrukcij ali mostov. Manjše število izgubljenih zob ne zahteva izdelave mostovnih konstrukcij temveč posameznih zobnih kron, ki se postavijo direktno na zobne implante. Tak pristop pomika meje protetike v smer mnogo boljše retencije protetičnih izdelkov, ohranitve lastne zobne mase in s tem dolgotrajnešega okluzijskega ugodja.Shematski prikaz pritrjevanja spodnje snemljive totalne proteze s pomočjo polzila, ki je v tem primeru montirano na dva vsadka. Pacient lahko po potrebi protezo sname, hkrati pa vsadka s polzili preprečujeta nezaželeno premikanje in izpadanje proteze.
Shematski prikaz pritrjevanja spodnje snemljive totalne proteze s pomočjo polzila, ki je v tem primeru montirano na dva vsadka. Pacient lahko po potrebi protezo sname, hkrati pa vsadka s polzili preprečujeta nezaželeno premikanje in izpadanje proteze.Način pritrjevanja fiksne mostovne konstrukcije na zobne vsadke s stranskimi vijaki (na delovnem modelu). V tem primeru pacient nadomestka ne more snemati po želji. Konstrukcija je v ustih popolnoma nepremična in stabilna, kljub odsotnosti lastnih zob. Funkcionalna in estetska rehabilitacija je popolna.